قم نيوز : قم نگار: مدیر حوزههای علمیه کشور با اشاره به اینکه کار پژوهشی شاخص توسعه یافتگی جامعه است، گفت: نیازمند تحول بنیادین در نظام آموزشی کشور هستیم و آموزش محوری صرف آسیب نظام آموزشی کشور است.
به گزارش قم نگار، آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری ظهر امروز در همایش هفته پژوهشی که در مرکز فقهی ائمه اطهار برگزار شد، با اشاره به اینکه ارتباط بین حوزههای علمیه و مرکز قانونگذاری کشور باید ایجاد مرکز تحقیقات اسلامی بسیار چشمگیر شده است، اظهار داشت: حوزویان ما باید از فرصت پیش آمده برای ارائه نظرات و آموختههای خود در مسائل فقهی که تبدیل به قانون میشود استفاده کنند.
مدیر حوزههای علمیه کشور با اشاره به بایدها و بایستههای پژوهش عصر ما، افزود: مسئله پژوهش در حوزههای علمیه همزاد با تحصیل و تدریس بوده و کتابخانههای شخصی و عمومی ما که پر از کتابهای علمای برجسته است نشانگر تلاش عظیم متکلمان و فیلسوفان شیعه و اهل سنت در عرصه پژوهش است.
وی با اشاره به اینکه در حالی که از کار بزرگان گذشته تجلیل میکنیم نباید از نیاز امروز غافل شد، خاطرنشان کرد: گذشتگان چراغ راه بودهاند و به ما آموختند که چگونه پژوهش کنیم اما نسل آینده از ما طلب میکنند که ما چه کردهایم و باید ما هم برای آیندگان درسهایی داشته باشیم.
آیت الله حسینی بوشهری با اشاره به اینکه باید چند کار اساسی صورت بگیرد که پژوهش به نقطه مطلوب برسد، تصریح کرد: یکی از این مسائل، تحول بنیادین در مراکز آموزشی است که این مراکز از حالت آموزش محوری خارج شود که همین آموزش محور بودن بزرگترین لطمه را به نظام آموزشی ما وارد میکند.
مدیر حوزههای علمیه کشور با تاکید بر اینکه پژوهش هنوز جای خود را در نظام آموزشی ما نیافته است، عنوان کرد: باید در کتب درسی تحول ایجاد شده و حالت کنجکاوی در طلبه و دانش آموز ایجاد شود تا طلبه خود به خود به سوی پیدا کردن حقیقت سوق پیدا کند.
امام جمعه قم با بیان اینکه افرادی که در این زمینه کار نکردهاند حتی برای مراجعه به منابع علمی دچار مشکل میشوند، خاطرنشان کرد: کار دوم این است که اساتیدی به کار گرفته شوند که در مسیر کار پژوهشی ورود داشته باشند چرا که اگر غیر از این باشد حاصل علم این استاد هم فردی پژوهشگر نخواهد بود.
وی با اشاره به اینکه اساتید باید در عرصه پژوهش ورود پیدا کنند، گفت: شاخص توسعه یافتگی هر جامعهای از رهگذر کار پژوهشی است و هر چه شاخص پژوهش جامعه بیشتر باشد جامعه توسعه یافته تر است.
مدیر حوزههای علمیه کشور عنوان کرد: شهید مطهری سخن وری های خود را با شیوه پژوهش و این کار را روش مند، منطقی و بر اساس اصول انجام میداد، شهید مطهری از هر مسئلهای پرسش ایجاد میکرد که این امر مقدمه کار پژوهشی است.
امام جمعه قم بیان کرد: اگر روح پرسشگری درروحیه طلبه وجود داشته باشد به سرچشمههای علم و اندیشه میرسد و به گفته امام علی(ع) پرسش بسیار،کار بسیار، تطهیر و پاکی کار، احترام به استاد و کمک خواستن از خداوند مواردی است که باید برای دست یابی به علم مورد توجه قرار بگیرد.
وی با اشاره به اینکه مراکز پژوهشی و پژوهشگران در معرض آسیبهایی هستند، خاطرنشان کرد: کم توجهی به نیاز سنجی و بی توجهی به نیاز جامعه و بیگانگی با آنها، پرداختن صرف به مباحث نظری و بی توجهی به مباحث کاربردی، روحیه سطحی نگری نه عمق اندیشی که بلای پژوهشهای ماست از جمله آسیبهایی است که به پژوهشگرهای بر ما وارد است.
مدیر حوزههای علمیه کشور شخص محوری و عدم توجه به کار جمعی، عدم رعایت اخلاق حرفهای را از دیگر آسیبهای پژوهشگری خواند و افزود: نوگریزی در مسئله پژوهش و روی آوردن به پژوهشها تکراری از دیگر آسیبهاست که افراد به سمت آن رفته و از روی آوردن به کار جدید اجتناب میکنند.
امام جمعه قم با اشاره به اینکه عدم نقدپذیری که آسیبی بزرگ است چرا که نقد سبب پیشرفت انسان و کار انسان میشود آسیبی است که گریبانگیر پژوهشگران است، عنوان کرد: باید اشکالات از دید مردم و اصحاب نظر بررسی شود و کار درست و علمی به مردم تحویل داده شود.
مدیر حوزههای علمیه کشور توسعه یافتگی بی ضابطه مراکز آموزشی که با نیاز خاصی توسعه نیافته است از آسیبهایی مراکز آموزشی دانست و خاطرنشان کرد: عدم اطلاع رسانی و عدم همکاری و عدم هماهنگی در سطح راهبردها و شیوهها و روشها از جمله آسیبهای مراکز پژوهشی است.
وی افزود: با ایجاد یک نمایشگاه مراکز پژوهشی میتوانند کارهای خود را ارائه دهند تا از موازی کاری جلوگیری شود، باید موجودیها و کاستیها را بدانیم و برای جبران کاستیها برنامه ریزی کنیم.