قم نيوز : قم نیوز: پروژه شهید کاظمی در مرکز شهر قم در حالی با تعلل تصمیمگیران در خواب خرگوشی به سر میبرد که به نظر میرسد پای در مسیر ناکجاآباد مونوریل گذاشته است.
به گزارش قم نیوز، رئیس کمیسیون امور زیربنایی شورای اسلامی شهر قم شامگاه یکشنبه در جلسه علنی و رسمی شورای شهر قم از رد طرح کاهش تراکم ساختمانی پروژه تجاری شهید کاظمی واقع در خیابان صفاییه در این کمیسیون خبر داد.
مصطفی سعادت طلب با بیان اینکه طرح کاهش تراکم پروژه شهید کاظمی توسط 7 نفر از اعضای شورای شهر تهیه و به کمیسیون امور زیربنایی ارسال شده بود، گفت: این طرح پس از بررسیهای مختلف و ارائه نقطه نظرات اعضای کمیسیون، به دلیل تبعات حقوقی و مالی قرارداد و مخالفت نماینده شهرداری مورد تصویب قرار نگرفت.
* هیچ فعالیتی در پروژه شهید کاظمی وجود ندارد
نائب رئیس شورای اسلامی شهر قم در ادامه این جلسه با انتقاد از بلاتکلیفی پروژه شهید کاظمی در مرکز شهر قم ابراز داشت: عملاً هیچ فعالیت و عملیات عمرانی در این پروژه دیده نمیشود که لازم است از سوی شهرداری برنامه زمانبندی اجرای پروژه به شورا ارائه شود تا اعضای شورا به عنوان نمایندگان مردم توان دفاع و اطلاعرسانی لازم را داشته باشند.
حسن بختیاری موقعیت پروژه شهید کاظمی را خاص و پرتراکم دانست و گفت: بلاتکلیفی و حصار کشی که در اطراف این پروژه انجام شده است هیچ توجیهی برای مردم ندارد و باید سریعتر نسبت به تعیین تکلیف آن اقدام شود.
* ساخت پروژه شهید کاظمی معضلات زیادی به دنبال دارد
وحید شایسته نیک عضو کمیسیون امور زیربنایی هم با اشاره به تراکم بالای پروژه شهید کاظمی در مرکز شهر اظهار داشت: در صورتی که این پروژه ساخته شود با معضلات زیادی مواجه خواهیم شد.
وی با بیان اینکه در خصوص این پروژه میتوانستیم دو رویکرد داشته باشیم، خاطرنشان کرد: یک رویکرد کاهش تراکم بود که با توجه به تصویب تراکم در کمیسیون ماده 5، کاهش آن تبعات مالی سنگین برای شهرداری دارد و بحثهای حقوقی با سرمایهگذار خواهیم داشت.
شایسته نیک تأکید کرد: رویکرد دیگر ایجاد ظرفیت در اطراف این پروژه از جمله ظرفیتسازی معبر، تقاطعهای اطراف پروژه و تأمین پارکینگ مورد نیاز، برای کنترل معضلات ناشی از تراکم بالا است.
محسن عابدینی عضو کمیسیون امور زیربنایی هم با بیان اینکه باید در تصویب طرحها دقت نظر کافی داشته باشیم، خاطرنشان کرد: در بلوار غدیر و شهید رجایی پروانه ویلایی میدهیم اما در مرکز شهر با فشار ترافیک بالا 10 طبقه ارتفاع میدهیم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر با توجه به قراردادی که منعقد شده موافق برگشت پروژه شهید کاظمی به گذشته نیستم، یادآور شد: به نظر میرسد بین تصمیمگیریهای ما تعارضاتی وجود دارد که باید در این زمینه دقت لازم را انجام دهیم.
نعمتالله عواطف رستمی سخنگوی شورای شهر قم هم با اشاره به بلندمرتبهسازیها در شهر اظهار داشت: زمانی که کودک بودم و از روستا به قم میآمدم در تپه سلام میایستادیم و به حضرت معصومه سلام میدادیم اما با بلندمرتبهسازیهای صورت گرفته در شهر دیگر نمیتوانیم حرم را ببینیم.
وی با بیان اینکه هدف از پروژه شهید کاظمی ساخت پارکینگ با ظرفیت سه هزار خودرو در نهایت رفاه حال مردم بوده است، تأکید کرد: در حال حاضر کمیسیون امور زیربنایی به این نتیجه رسیده ممکن است این پروژه مشکلاتی را در آینده ایجاد کند.
سخنگوی شورای شهر قم ابراز داشت: متأسفانه همواره به دلیل نداشتن آیندهپژوهی در شهر اقداماتی را انجام دادیم که بعداً نتوانستیم جبران کنیم.
وی با طرح این سؤال که آیا بار مالی که در پروژه شهید کاظمی ایجاد شده با ضرر و زیانی که در آینده شهر به وجود میآید تناسب دارد؟ خاطرنشان کرد: اگر ضرر و زیانی که در آینده توسط این پروژه ایجاد میشود بیشتر از ضرر و زیانی است که امروز به شهرداری وارد میشود لازم است ما تصمیمگیری درستی انجام دهیم.
* نفرین آیندگان را به جان نخریم
عواطف رستمی افزود: هر چند که ضرر مالی میدهیم اما آسایش مردم فراهم میشود به همین دلیل باید بیشتر بر روی این موضوع کار کنیم تا نسلهای آینده ما را نفرین نکنند.
رئیس کمیسیون امور زیربنایی که طرح کاهش تراکم پروژه شهید کاظمی را نوشته در ادامه تأکید کرد: هیچکدام از ما از این طرح سود شخصی نمیبریم بلکه باید یک تصمیم مدیریتی صحیح اتخاذ کرده و از بین «بد و بدتر» یا «خوب و خوبتر» یکی را انتخاب کنیم.
وی با بیان اینکه همه ما میدانیم این تراکم زیاد است، خاطرنشان کرد: با وجود اینکه طرح کاهش تراکم را فنی تشخیص داده و نوشتم اما از جلسه که بیرون بروم با همه وجود به لحاظ کارشناسی طراحی و اجرا در خدمت پروژه هستم تا اثر ماندگار بر جای بگذاریم.
سعادت طلب تأکید کرد: اما شورای چهارم باید یک تصمیم قاطع اتخاذ کرده و با این موضوع برخورد کند.
رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر قم نیز در ادامه با اشاره به اینکه ما یک مرکز بسیار قوی جاذبسفر در مرکز شهر به نام حرم مطهر داریم، تصریح کرد: این مرکز عمده سفرهای درونشهری را به خود جذب میکند و لازم است تا شعاعی از این مرکز نباید هیچ مرکز جاذبسفر داشته باشیم.
وی تأکید کرد: این اتفاق با وجود همه موافقتها و مخالفتها افتاد اما زیرساختهای متناسب با میزان تراکمی که در آنجا دیده شده، وجود ندارد و قطعاً با این حجم تراکم در اینجا با یک معضل شهری مواجه خواهیم شد.
عباس ذاکریان تصمیمگیری صحیح در این خصوص را نیازمند کار کارشناسی سنگین حقوقی و اقتصادی دانست و گفت: باید با انجام کار کارشناسی دقیق با یک تیم فنی، اقتصادی و حقوقی تلاش کنیم، بخشی از تراکمی که آنجا هست به جای دیگری از جمله بلوار پیامبر اعظم(ص) منتقل کنیم.
شهردار قم هم با اشاره به تعطیلی پروژه شهید کاظمی اظهار داشت: این پروژه از سال 83 تاکنون روی دست شهرداری است و یکی از دلایلی که بر روی زمین مانده به دلیل تغییراتی است که وجود داشته و منتظر تصمیم کمیسیون امور زیربنایی بودیم که منجر به تاخیراتی شده است.
وی تصریح کرد: اگر تغییری در این طرح که هم در شورای سوم و هم در کمیسیون ماده 5 به تصویب رسیده و قرارداد حقوقی برای آن منعقد شده، ایجاد شود، پروژه شهید کاظمی 20 سال دیگر همینطور باقی خواهد ماند.
سید مرتضی سقاییان نژاد با اشاره به تصویب این طرح در کمیسیون ماده 5 اظهار داشت: طرحی که بار مالی برای شهرداری داشته باشد غیرقانونی است.
وی افزود: هر طرحی که ذرهای بار مالی داشته باشد باید شهرداری لایحه بیاورد و شهرداری هم به دلیل مباحث حقوقی این پروژه قطعاً لایحه نخواهد کرد و این پروژه همینطور خواهد ماند و به زخمی تبدیل میشود که چرک میکند و چرک آن شهر را دچار مشکل میکند.
شهردار قم باید راههای دیگر از جمله مباحث ترافیکی را بررسی کنیم، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه این پروژه مصوب شورا و کمیسیون ماده 5 است شهرداری طبق قوانین و مقررات عمل میکند.
* طفل ناقصالخلقه بر روی دست شهر
وی پروژه شهید کاظمی را طفل ناقصالخلقهای دانست که زاییده شده و روی شهر باقی مانده است و مصوبه دارد.
سقاییان نژاد با بیان اینکه بنده معتقدم نباید در مرکز شهر چنین طرحی باشد، ابراز داشت: این طرح از سال 83 گذاشته شده است، پیش از این شورای شهر کجا بود؛ ما در این طرح نفع و ضرر نداریم ولی این جنازه درست نیست اینچنین روی دست شهر باقی بماند.
محمدرضا ملکی هم اظهار داشت: ما در پروژه شهید کاظمی در تملک به تعهدات خود عمل نکردیم و سرمایهگذار هم از اوایل سال 94 که تملکات انجام شده هیچ اقدامی انجام نداده است و تا این مشکلات را رفع نکنیم قدم از قدم برنخواهد داشت.
* نباید دنبالهرو مونوریل باشیم
وی با بیان اینکه ما در این پروژه مشکل حقوقی داریم و نباید دنبالهرو مونوریل باشیم، ابراز داشت: امروز با یک هزینه ریالی میتوان معضلی را از شهر برداشت ولی وقتی ساخته شود با دهه و صدها برابر هم این معضل را نمیتوانیم برطرف کنیم.
عضو کمیسیون حقوقی شورای اسلامی شهر قم خاطرنشان کرد: این طرح را امروز از دستور خارج کنیم و رأی ندهیم تا در جلسات کارشناسی بررسی بیشتری بر روی آن انجام دهیم و در جمعبندی به راهکار مناسبی برسیم.
بختیاری هم با بیان اینکه ما در پروژه شهید کاظمی به دنبال مقصر نیستیم، تصریح کرد: در سه سال اخیر سرعت کار برای تملک زیاد شد اما در ادامه کار ما برنامه خاصی را شاهد نیستیم اگر چیزی وجود دارد اطلاعرسانی کنید.
وی با تأکید بر تسریع بر تعیین تکلیف این پروژه اظهار داشت: به نظر میرسد در شهرداری به صورت جدی آن چیزی که منجر به نتیجه شود دیده نمیشود و این موضوع برای مردم جنبه خوبی ندارد و از این نظر برای شهرداری هم خوب نیست.
ذاکریان هم در واکنش به سخنان شهردار اظهار داشت: پروژه شهید کاظمی در اواخر شورای سوم تبدیل به قرارداد شد و سه سال و نیم است که به تصویب شورا رسیده است.
وی با بیان اینکه با طرح این سؤال که شهرداری در این مدت فارغ از اینکه چه کسی شهردار بوِده، چه کرده است، تصریح کرد: به نظر میرسد اگر تردیدی بین اعضای شورای باشد رافع مسئولیت شهرداری در عمل کردن به قرارداد نمیشود.
رئیس کمیسیون خدمات شهری یادآور شد: پروژه شهید کاظمی در مرکز شهر قم، محل تردد 20 میلیون زائر، خوب پیش نرفته است که بخشی هم ممکن است کمکاری ما بوده است اما ما به دنبال مقصر نیستیم بلکه باید این مشکل حل شود.
وی با بیان اینکه بارها مخالفت خودم را با این پروژه اعلام کردم، ابراز داشت: در نزدیکی حرم حضرت معصومه به صلاح نیست هیچ مرکز جاذبسفری ایجاد کنیم زیرا در آینده مشکلساز میشود.
ذاکریان با تأکید بر اینکه این قراداد قطعاً باید متمم بخورد، اظهار داشت: با توجه به اینکه هم شهرداری زمانبندی را رعایت نکرده و هم سرمایهگذار دچار بحثهایی شده است نیاز به بازنگری قرارداد وجود دارد.
وی افزود: باید یک تیم قوی فنی، حقوقی و اقتصادی بگذاریم تا روش کم کردن این تراکم را بررسی کنند.
رئیس کمیسیون خدمات شهری تصریح کرد: ما که میدانیم در آینده در اینجا معضل ایجاد میشود شود باید دست به دست هم دهیم و تبعات و آسیبها را در یک بازده زمانی کوتاهمدت کم کنیم.
سعادت طلب رئیس کمیسیون امور زیربنایی، سقاییان نژاد شهردار قم و ملکی عضو کمیسیون حقوقی و نظارت بار دیگر اظهارنظرهایی در خصوص این پروژه انجام دادند و در نهایت با تصمیم اعضای شورای شهر قم مقرر شد این موضوع به مدت یک هفته از دستور جلسه شورا خارج شد تا پس از بررسیهای لازم در کمیسیون امور زیر بنایی هفته آینده تصمیمگیری نهایی بر روی آن انجام شود.