قم نيوز : یکی از مراجع تقلید شیعیان با بیان اینکه زبان گفتگو با جهان باید زبان عقل باشد، گفت: حرف ما تا جهانی و عقلی نباشد در همین منطقه دفن خواهد شد.
به گزارش قم نیوز آیت الله العظمی جوادی آملی اعضای شورای طرح گفتمان علمی انقلاب اسلامی که در بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء برگزار شد، اظهار داشت: توقعی که نظام اسلامی و خونهای پاک شهداء از حوزه علمیه دارند توقعی جهانی است؛ لذا باید جهانی فکر کنید چراکه مکتب ما هم مکتبی جهانی است و راه هم در این زمینه باز است؛ در این مسیر مطلب و زبان مشترک بین همه انسانها وجود دارد لذا خواه یا ناخواه سخنان شما اثر بخش خواهد بود.
وی افزود: واژه هایی مانند عدل آن مفاهیمی نیستند که بتوان گفتمان جهانی را در وهله اول بر مبنای آنها بنا کرد؛ گرچه همه جهان، عدل را دوست دارند و همه می دانند که عدل یعنی هر چیز را در جای خود قرار دادن، اما بشر در باطن این مفاهیم با یکدیگر اختلاف دارند، آنکه سکولار می اندیشد جای افراد و اشیاء را خود تعیین می کند و کسی که الهی می اندیشد معتقد است که جای افراد و اشیاء را خداوند معین می کند، لذا حرف اولِ ما در گفتمان جهانی باید «توحید» باشد.
استاد سطوح عالی حوزه ابراز داشت: باید حرف جهانی را شناخت و بعد به درستی آن را ارائه کرد و امروز به برکت انقلاب اسلامی فرصت و امکانات برای این مهم، فراهم است.
وی ادامه داد: آلودگی استکبار، استعمار و استثمار را تنها خون شهید از جامعه پاک می کند و دیگر مطهرات این قدرت را ندارند که این آلودگی ها را پاک کنند، ما این کار را کرده ایم و الان در کشور طیب و طاهر زندگی می کنیم چرا که در روایت داریم «طِبْتُمْ وَ طَابَتِ الْأَرْضُ الَّتِی فِیهَا دُفِنْتُمْ» و خون شهید در این سرزمین ریخته شده است. از سوی دیگر قرآن کریم می فرماید سرزمین طیب و طاهر باید میوه طیب و طاهر بدهد، این جمله به داعیه انشاء بیان شده است یعنی بکوشید از این سرزمینی که به واسطه خون شهدا پاک و منزه شهده است ثمره پاک به دست بیاورید.
آیت الله جوادی آملی اظهار داشت: اگر فرمود «العلماء ورثة الأنبیاء» یعنی بکوشید که از انبیاء ارث ببرید، بر خلاف ارث مادی که تا مورث نمیرد چیزی به وارث نمی رسد در اینجا تا وارث نمیرد ارث نمی برد که فرمود «موتوا قبل ان تموتوا».
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: زبان گفتگو با جهان باید زبان عقل باشد، مرحوم کلینی در مقدمه کافی مینویسد قطب فرهنگی هر ملتی، عقل آن ملت است و جایگاه عقل را خود قرآن کریم نیز برای ما مشخص و تبیین کرده است. می فرماید عقل این قدرت را دارد که در برابر خداوند قرار بگیرد، خدا با عقل به گفتگو می نشیند و عقل در مقابل خداوند احتجاج می کند، بیان قرآن این است که ما اگر انبیاء را نمی فرستادیم عقل اعتراض می کرد تو که از دشواری مسیر پیش روی من آگاه بودی چرا برای من راهنما نفرستادی؟! این جایگاه بلند عقل است و ما باید جایگاه رفیع عقل را حفظ کنیم.
این مفسر قرآن کریم تأکید کرد: حرف ما تا جهانی و عقلی نباشد در همین منطقه دفن خواهد شد، الان شرایط نهادهای علمی اینگونه است که تا سخنی فضای علمی غرب را تسخیر نکند حتی در منطقه خود نیز پذیرفته نخواهد شد و جهان از شما این انتظار را دارد.
وی افزود: ذات اقدس اله انسان را یک لوح نانوشته خلق نکرده است، بلکه در درون انسان صاحبخانه ای است که علم باید با این میزبان هماهنگ باشد، علوم سکولار مانند مهمانان ناخوانده ای هستند که با صاحبخانه هماهنگ نیستند لذا بشر امروز آرامش ندارد و در درون، دچارغوغا و تشویش است.
آیت الله جوادی آملی تصریح کرد: بنابراین باید مدیران حوزه در مدیریت حوزه های علمیه راه سید مرتضی را طی کنند؛ او هم وقف را احیاء کرد و با وقف مال خود در راه علم، طلبه های با استعداد را حمایت کرد و هم جلوی نهال فروشی در حوزه را گرفت و نگذاشت که طلبه های با استعداد به کاری جز تحقیق و پژوهش مشغول شوند.
وی با اشاره به فرارسیدن ایام پیروزی انقلاب اسلامی به دستاوردهای علمی حوزه های علمیه پس از پیروزی انقلاب اسلامی اشاره و بیان داشت: دینی که گفته «طلب العلم فریضه» خود آن دین هم گفته چه بخوانید «إنّما العلم ثلاثة: آیة محکمة، أو فریضة عادلة، أو سنّة قائمة» قبلاً آیه محکمه، فریضه عادله و سنت قائمه، هر سه را فقه و اصول معنا می کردند اما به برکت انقلاب اسلامی حوزه از تک بعدی بودن درآمده و علوم دیگری همچون، فلسفه، تفسیر، کلام، حقوق و اخلاق در حوزه رشد کرد، در واقع خون شهدا دید علمی حوزه را توسعه داد که امیدواریم با عنایت الهی نجف ثانی بلکه افزونتر از آن باشید.
انتهای پیام / 137