قم نيوز : سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی قم گفت: تا کنون هفت هزار شی تاریخی از تپههای باستانی قم کشف و در مخزن نگهداری میشود که قدمت برخی از آثار بیش از هفت هزار سال است.
به گزارش قم نیوز علیرضا ارجمندی سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی قم گفت: این آثار تاریخی در تپههای تاریخی قمرود، تپه یوسفخان خاوه و قلیدوریش جمکران کشف شدهاست.
سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی قم عنوان کرد: اشیاء تاریخی کشف شده در مخزن نگهداری میشود که در صورت تکمیل مخزن امن مدرن و پیشرفته، اشیا برای نگهداری بهتر به آن مکان منتقل میشود.
ارجمندی تپه تاریخی قلی درویش با بیش از هفت هزار سال را سرمایهای مهم برای قم دانست و ادامه داد: برای ساخت سایتموزه قلیدرویش ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال از اعتبارات ملی هزینه شده و هم اکنون یافتههای باستان شناسی از این تپه، قدمت شهر قم را به هفت هزار پیش عقب برده است.
سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی قم با اشاره به آخرین کاوشهای انجام شده در تپههای تاریخی قم گفت: در تپههای استانی قمرود، تپه یوسفخان خاوه و قلیدوریش جمکران کاوشهایی در حال انجام است که در صورت پایان آن بیتردید بر اهمیت تاریخی شهر قم افزوده خواهد شد.
ارجمندی با بیان اینکه ظرفیتهای تاریخی و باستانی قم به خوبی معرفی نشدهاست گفت: تپه قلیدرویش نخستین بار به وسیله یک باستانشناس آلمانی در سال ۱۳۸۰ کشف و سپس در فهرست آثار ملی به ثبت رسید که کشف این تپه، گوشهای از غنای تاریخی این منطقه را به نمایش درآورد.
کاوشهای قلی درویش به وضوح نشان داد که منطقه قم در پایان عصر برنز و آغاز عصر آهن در حدود سه هزار و ۵۰۰ سال پیش یکی از مراکز مهم فرهنگی استقرارهای این دوره در حوزه فرهنگی فلات مرکزی ایران محسوب میشدهاست.
لایه نگاری و کاوشهای محوطه باستانی قلی درویش واقع در حاشیه جنوبی شهر قم و متعاقب آن تپه شادقلی خان واقع در بافت تاریخی شهر قم، غنای تاریخی، فرهنگی این شهر را به هزاره پنجم و چهارم پیش از میلاد به عقب برد. لایهنگاری بهعنوان یکی از روشهای کاوش آثار تاریخی است که در آن با برشی عمودی از بالاترین نقطه آغاز و درجایی که بستر خاک است تمام میشود که طی آن بهصورت لایهای تحقیقات صورت میگیرد.
وسعت محوطه بیش از ۱۰۰ هکتار بوده که امروزه حدود ۳۰ هکتار آن، به شکل مسطح برجای ماندهاست.
ارتفاع محوطه در ابتدا حدود ۲۰ متر در ضلع جنوبی و ۱۰ متر در ضلع شمالی بوده که اکنون فقط پنج متر از ضخامت لایههای فرهنگی، استقراری محوطه در بخش جنوب شرقی بالاتر از سطح زمینهای اطراف بر جای مانده است. کاوشهای باستان شناسی در تپه تاریخی قلی درویش نشانگر نشیمنگاهی در منطقه قم مربوط به هزاره چهارم پیش از میلاد است.
تاکنون هفت فصل کاوش در محوطه قلی درویش صورت گرفته و در این کاوشها از متخصصان علوم مختلف، چون استخوان شناس، گیاه شناس، زمین شناس و نقشه بردار استفاده شدهاست.