دوشنبه ۱۸ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۱۷
کد مطلب : 30707
قم نیوز گزارش می‌دهد

زیرساخت‌هایی که فراهم نیست / شهری گم شده در سیل مسافران

قم نيوز : قم نیوز: امروز مسجد مقدس جمکران به یک ظرفیت ویژه گردشگری دینی هم در بعد داخلی و هم در بعد بین المللی مطرح شده است اما مقدمات و الفبای استقبال مناسب از زائران در مناسبت‌ها وجود ندارد.
زیرساخت‌هایی که فراهم نیست / شهری گم شده در سیل مسافران
به گزارش قم نیوز، بعد از ساعاتی بس مدید و در حالی که خستگی در چشمانش موج می‌زند به دنبال مکانی است برای استراحت، دلش می‌خواهد با حالی خوش به او عرض ارادت کند، دوست دارد بر لب پنجره‌ اتاقش بنشیند و نگاهش را بر گنبدهای سبز و فیروزه‌ای بدوزد، بنشیند و در خلوتی که نگاهش گره خورده بر کبوتران نشسته بر گلدسته، آرام آرام زمزمه کند یا مهدی الغوث.... انت مولا...

شهر مقدس قم سالانه پذیرای زائرانی از اقصی نقاط کشور است و خوشبختانه روز به روز و در مراسم‌های مختلف بر تعداد این زائران افزوده می‌شود اما مسئله این است که آیا قم توانسته ظرفیت پذیرش و اسکان این زائران را در طول سال گذشته فراهم آورد؟

اگر در برخی مناسبت‌ها و به ویژه جشن بزرگ نیمه شعبان به قم سری بزنید، زائران و مسافرانی را خواهید دید که از بسیاری از خدمات اسکان و اقامتی بی‌بهره‌اند و اکثر آنها در چادرهای مسافرتی در گوشه و کنار بوستان‌ها و حتی بیابان‌های اطراف جمکران مستقر شده‌اند و این مسئله می‌تواند بیانگر این باشد که شهر قم در زیرساخت‌های زیارتی دارای ضعف‌های بسیار بزرگی است که توجه و همت مسئولان را برای رفع این مشکل می‌طلبد.

گاه گفته می‌شود که تامین زیرساخت‌ها نیازمند اعتبارات و هزینه‌های فراوان است اما اگر دقت کنیم متوجه می‌شویم که نبود زیرساخت‌ها هم به نوبه خود هزینه‌های دیگری را در مناسبت‌ها برای شهر ایجاد می‌کند و با نبود این زیرساخت‌ها و امکانات هرسال و به طور مکرر هزینه‌هایی صرف رتق و فتق اسکان موقت زائران در اطراف مسجد مقدس جمکران می‌شود.

اگر مقایسه‌ای میان قم با دیگر شهرهای مذهبی کشور از جمله شیراز و مشهد داشته باشیم باید گفت که سطح توسعه زیرساخت‌های گردشگری و اقامتی در قم به هیچ وجه قابل قیاس با این دو شهر مذهبی و توریستی نیست به ویژه در حوزه مدیریت و اسکان جمعیت‌های کثیر شهر قم هنوز نتوانسته است به سطح مطلوبی دست یابد.

توسعه گردشگری قم نیازمند همیاری تمام دستگاه‌ها
سید محمد آتش‌زر عضو شورای شهر قم در همین خصوص گفت: در سال‌های پیش حدود ۷۰ هزار تخت هتلینگ در کشور وجود داشت که در دولت قبل به ۱۰۰ هزار تخت رسید اما با این وجود قم از این ارتقاء در زمینه هتلداری بهره کمی برده است.

وی با بیان اینکه برای بهبود زیرساخت‌های گردشگری و اقامتی در قم تنها شهرداری را نباید مسئول دانست گفت: در این زمینه نیازمند همکاری تمام سازمان‌ها از جمله شبکه بانکی کشور برای ارائه تسهیلات و وام‌ها به متقاضیان ساخت و ساز هتل در استان قم هستیم.

عضو شورای شهر با اشاره به اینکه ما در سال گذشته عوارض هتل سازی را رایگان کردیم اما به دلیل عدم ارائه تسهیلات بانکی کسی از این امر استقبال نکرد افزود: اگر بتوانیم در مناسبت‌هایی همچون نیمه شعبان حداقل به ۱۰۰ هزار نفر خدمات اسکان ارائه دهیم آنگاه می‌توان گفت به وضعیت مطلوب رسیده و موفق بوده‌ایم.

آتش‌زر بلوار پیامبر اعظم(ص) را از جمله ظرفیت‌های ویژه گردشگری در استان قم عنوان کرد و گفت: ما باید در بلوار پیامبر اعظم(ص)، هم هتل هفت ستاره داشته باشیم و هم زائرسرا در آن ایجاد کنیم تا تمام اقشار با هر طبقه اقتصادی بتوانند در قم اسکان مناسبی داشته باشند.

وی با تاکید بر اینکه از منظر اقتصادی زمانی می‌توان از ظرفیت‌های گردشگری برای توسعه اقتصادی استان بهره برد که زائران حداقل دو روز در قم اقامت داشته باشند ادامه داد: ما زمین بسیاری داریم و با همکاری دولت می‌توانیم در این زمینه فعالیت کرده و با ساخت زائرسراها به اشتغالزایی دائم جوانان نیز کمک کنیم.

توسعه زیرساخت‌های گردشگری قم نیازمند نگاه ویژه دولت
احمد امیرآبادی نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی نیز در همین خصوص با اشاره به ضرورت توسعه امکانات و زیرساخت‌های گردشگری در قم خاطرنشان کرد: در سال‌های اخیر اقدامات شایسته و خوبی از سوی شهرداری قم در زمینه بهسازی زیبایی شهری و تسهیل عبور و مرور صورت گرفته است که از جمله آنها می‌توان به ساخت بلوار پیامبر اعظم(ص) برای ورود و خروج و پل شهدای ۷۲ تن اشاره کرد.

وی هماهنگی بین دستگاه‌های مختلف را عامل مهمی برای ارتقای سطح عملکرد در تمام زمینه‌ها دانست و با تاکید بر اینکه در بحث توسعه زیرساخت‌های گردشگری و اقامتی در استان کمک دولت بسیار مهم است گفت: ما سال گذشته جمکران را در کنار سه حرم قرار دادیم و کمکی هم برای حاشیه کلانشهرهای مذهبی ازجمله قم، مشهد و شیراز برای رسیدگی و توجه بیشتر اختصاص دادیم که امیدواریم مسئولان امر این بودجه‌ها را به طور کامل تخصیص دهند.

بایسته‌های میزبانی شایسته از زائران در قم
بدون شک باید اذعان کنیم که شهر قم تا دستیابی به سطح مطلوب برای میزبانی شایسته از زائران فاصله معنا داری دارد. عمده ضعف‌هایی که اکنون در استان قم در این خصوص به چشم می‌آید عدم توسعه زیرساخت‌های اقامتی و هتلینگ و همچنین فقدان توسعه زائرسراهاست. از یک سو صنعت هتلداری در استان دارای ضعف‌های خاص خود است و هنوز نتوانسته به کیفیت مطلوب در ارائه خدمات مطابق با استانداردهای مرسوم دست یابد و از سوی دیگر عزم راسخی برای توسعه مراکز اقامتی برای اسکان گسترده زائران دیده نمی‌شود.

تجربه برگزاری جشن نیمه شعبان نشان داد که فضاهای لازم برای اسکان مسافرانی که کیلومترها راه را برای حضور در یک جشن مذهبی طی می‌کنند به هیچ وجه مناسب نیست و خدماتی که به آنها ارائه می‌شود در ابتدایی‌ترین سطح و کیفیت قرار دارد. این انتظار به جایی است که در جوار مسجد مقدس جمکران تاسیس زائرسراها توسعه یابد و هتل‌ها و مراکز اقامتی نیز برپا شوند. امروز مسجد مقدس جمکران به یک ظرفیت ویژه گردشگری دینی هم در بعد داخلی و هم در بعد بین المللی مطرح شده است اما مقدمات و الفبای استقبال مناسب از زائران در مناسبت‌ها وجود ندارد.

به عنوان یک راهکار مقدماتی ما نیازمند برنامه‌ریزی شهرداری‌ها و سازمان گردشگری برای ساخت زائرسراهای ارزان قیمت در جوار مسجد مقدس جمکران هستیم. برای توسعه این ظرفیت می‌توان از تجاربی که اکنون در ستاد راهیان نور در استان‌های جنوبی کشور پدید آمده است استفاده کرد. به نوعی که برای هر استان مطابق با جمعیت و با هزینه خود استان زائرسراهای مجهزی ایجاد شده است که سطح مطلوبی از خدمات را ارائه می‌کنند.

از سوی دیگر می‌توان از ظرفیت‌های وزارتخانه‌های مختلف برای توسعه زائرسراها در استان قم استفاده کرد. وزارت آموزش و پرورش تجربه ویژه‌ای در خصوص اقامت فرهنگیان دارد و می‌توان در استان قم نیز زائرسراهایی به طور تخصصی برای اقشار و گروه‌های مختلف جامعه در نظر گرفت.

با این حال امید است در سال‌های آتی شاهد برگزاری هرچه بهتر و باشکوه تر مراسم جشن نیمه شعبان در شهر مقدس قم باشیم و بتوانیم الگویی از توسعه گردشگری اسلامی در این شهر را به نمایش بگذاریم.

انتهای پیام/۱۳۲
https://qomnews.ir/vdcguu9w.ak9zz4prra.html
نام شما
آدرس ايميل شما