قم نيوز : قم نیوز: عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: جامعیت اثر گرانسنگ مرحوم سید یعنی عروة الوثقی به قدری بود که خود ایشان پیشنهاد داده بود اگر شخصی به یکی از فروعات نیاز داشته باشد و آن را در عروه نیابد جایزهای به او خواهد داد.
به گزارش قم نیوز، آیتالله حسن ممدوحی در ارتباط با بعد علمی زندگی مرحوم آیتالله سید محمد کاظم طباطبایی یزدی اظهار کرد: مرحوم سید از جمله فقهایی بود که دقت نظر او در تمام ابواب فقه مورد قبول عامه مراجع تقلید واقع شد و آثار وی همواره مورد مراجعه آیندگان قرار گرفت.
وی افزود: جامعیت اثر گرانسنگ مرحوم سید یعنی عروة الوثقی به قدری بود که خود ایشان پیشنهاد داده بود اگر شخصی به یکی از فروعات نیاز داشته باشد و آن را در عروه نیابد جایزهای به او خواهد داد.
عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به تسلط همهجانبه مرحوم آیتالله سید محمد کاظم طباطبایی یزدی بر جزئیات و فروعات فقهی خاطرنشان کرد: مطالعه عروه نشان میدهد که نویسنده از نظر احاطه علمی و بلاغت در نگارش متون فقهی سرآمد دوران بوده است.
وی ادامه داد: مرحوم صاحب عروه در تطبیق آیات و روایات و برداشت صحیح از آنها تخصص ویژهای داشت به طوری که پس از او تمام مراجعی که سعی در نگارش رساله عملیه داشتند میدیدند که همه مسائل در عروة الوثقی وجود دارد و این کتاب جامع تمام مسائل به شیوهای روان و قابل فهم است بنابراین به حاشیه زدن بر عروه روی آوردند.
آیتالله ممدوحی با بیان اینکه تا مدتها پس از مرحوم سید مراجع تقلید به نگارش حاشیه بر عروه میپرداختند گفت: آیتالله ابوالحسن اصفهانی بعد از سالها کتاب «وسیله» را نوشت که دارای تفاوتهایی با عروة الوثقی است؛ این کتاب ناظر بر کلیات است در حالیکه عروه در جزئیات نیز وارد شده و در عین حال هر یک دارای امتیازاتی هستند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ابراز کرد: مرحوم آیتالله سید محمد کاظم طباطبایی یزدی دارای آثار علمی دیگری هستند که در این میان حاشیه وی بر مکاسب شهرت فراوانی یافته و از جمله حواشی است که از متن اصلی قویتر است؛ مطالعه این کتاب، صاحبنظر بودن نویسنده را بر خواننده آشکار میکند.
وی در ارتباط با بعد سیاسی زندگی مرحوم صاحب عروه بیان داشت: آیتالله سید محمد کاظم طباطبایی یزدی به هیچ وجه طرفداری استبداد و پادشاهی را نمیکرد اما از حضور نیروهایی که به قانون وفادار باشند هم اطمینان نداشت زیرا بر این عقیده بود که عدهای در صحنه وارد میشوند و بر اساس خواستههای اسلام و مشروطیت رفتار نمیکنند.
آیتالله ممدوحی با اشاره به تغییر نظر شیخ فضلالله نوری در دوران مشروطه و عقیده وی به مشروطه مشروعه گفت: دلیل این اقدام مرحوم شیخ فضلالله و صاحب عروه اطمینان نداشتن به بازیگران صحنه مشروطیت بود.
عضو مجلس خبرگان رهبری عنوان داشت: در مقابل آیتالله نائینی بر این باور بود که میتوان در شرایط همان زمان نیز مشروطیت را تقویت کرد و به این وسیله مقداری از قدرت حکومت کاسته خواهد شد هرچند همه احکام اسلامی هم اجرا نشوند؛ به هر حال هر دو گروه از علما بر اساس عقیده و تشخیص خود عمل کردند و در نزد خداوند مأجور خواهند بود.
وی با بیان اینکه روشنفکران حاضر در مجلس آن زمان یکی از عوامل نگرانی مرحوم آیتالله سید محمد کاظم طباطبایی یزدی از آینده مشروطیت بودند اظهار کرد: همین افراد مشکلات فراوانی بر سر راه شهید مدرس به وجود آوردند هرچند اقدامات مدرس نفع بسیاری برای ملت ایران داشت و حتی میتوان برخی از بسترسازیهای انقلاب اسلامی را نتیجه کارهای او دانست.