چهارشنبه ۵ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۴۵
کد مطلب : 38895
منبع : سلامت آنلاین

این تب با مرگ راضی می شود

قم نيوز : قم نیوز: اگر پای صحبت کارشناسان تغذیه نشسته باشید، احتمالا شما هم شنیده اید که مصرف «شیر» مثل یک شمشیر دولبه است، یعنی به همان اندازه که مفید است، می تواند برای سلامت انسان، بسیار خطرناک باشد. این خطر به شکل واقعی در فروشگاه های لبنیات سنتی مشهود است؛ یعنی جایی که شیر فله را بدون رعایت نکات بهداشتی به مشتری می فروشند.
این تب با مرگ راضی می شود
به گزارش قم نیوز، بدتر از همه اینجاست که این روزها کمتر محله و خیابانی را می توانید پیدا کنید که در آن حداقل یک فروشگاه لبنیات سنتی وجود نداشته باشد. شوربختانه روز به روز نیز بر تعداد این فروشگاه ها افزوده می شود و حتی گاهی در یک خیابان کوچک، چندین مغازه  لبنیات سنتی به چشم می خورد. افزایش روز افزون تعداد این فله فروشی ها، نشان می دهد که خود مردم هم برای خرید از این فروشگاه ها علاقه مندند و در حقیقت، افزایش تقاضا موجب افزایش عرضه شده است.

اما از نگاه اغلب پزشکان و کارشناسان تغذیه، همین افزایش عرضه و تقاضا برای لبنیات سنتی، زنگ خطر و هشداری جدی برای سلامت شهروندان است، زیرا مصرف محصولات لبنی به شکل فله ای، می تواند بیماری هایی را به بار بیاورد که فرد را تا سرحد مرگ بکشاند.

 لبنیات بدون شناسنامه نخرید

لبنیات سنتی، هیچ شناسنامه قانونی و مشخصه خاصی ندارد. یعنی تولیدکننده و بازه زمانی تهیه آن مشخص نیست. پیشتر دکتر آراسب دباغ مقدم، متخصص علوم و صنایع غذایی در گفت و گو با سلامت آنلاین به همین مساله اشاره و تاکید کرد: کالای فاقد مشخصات و شناسنامه همچون فردی است که هویت ندارد، اما انسان دارای هویت و شناسنامه، بسیاری از مسایل را رعایت می کند و در اجتماع خود نمی تواند هر اقدامی را انجام بدهد.

بنابراین به گفته این استاد دانشگاه، زمانی که ماده غذایی شناسنامه دار و با پروانه ساخت از وزارت بهداشت، پروانه بهره برداری، علایم و مشخصات کارخانه تولید کننده و... تولید می شود، دیگر هر کیفتی نمی تواند داشته باشد و مجبور است ضوابط مشخص شده از سوی وزارت بهداشت و سازمان ملی استاندارد را رعایت کند. ولی ماده غذایی که به صورت فله عرضه می شود، به دلیل عدم هویت اگر هم اتفاقی برای آن بیفتد نمی توان ثابت کرد که در چه محلی تولید شده و چه کسی مسئولیت آن را بر عهده دارد. بنابراین تولید کننده نیز به هر شکل ممکن می تواند این اقلام را تولید و عرضه کند.

این کارشناس تغذیه معتقد است: در بحث علمی بهداشت و ایمنی مواد غذایی، واژه ای تحت عنوان «قابلیت ردیابی محصولات» وجود دارد. اگر ما در تلاش برای ارتقای بهداشت و ایمنی محصولات خود هستیم باید تولید کننده محصولات لبنیات سنتی قابل شناسایی و ردیابی باشد، اما چنین امکانی در کشور ما وجود ندارد.

نخریدن؛ بهترین راهکار مقابله با عوارض لبنیات سنتی

افزایش بیماری تب مالت در جامعه، فقط یک نمونه کوچک از عوارض مصرف لبنیات سنتی است که دباغ مقدم به آن اشاره می کند. به گفته او، هم اکنون سازمان های بهداشتی ما از نظر نیروی انسانی و امکانات جانبی در مضیقه هستند و این توان را ندارند که به خوبی بتوانند چنین مسائلی را کنترل کنند.

به تعبیر دیگر، با وجود کمبود نیروی ناظر و اشتیاق مردم برای خرید لبنیات فله، نمی توان صرفا با افزایش نظارت ها به مقابله با عرضه لبنیات فله پرداخت. به همین دلیل نیز بهترین راهکار در این شرایط این است که به گفته محسن فرهادی، معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت،  «مردم از محصولات لبنی پاستوریژه استفاده کنند.» این مقام مسئول به سلامت آنلاین توضیح می دهد: «شیرخامی که در ماست بندی ها عرضه می شود باید در محصولات لبنی سنتی استفاده شود، نه برای فروش خام به مردم. بنابراین به مردم توصیه می کنیم از مصرف شیر خام پرهیز کنند.»

آموز ش و فرهنگ سازی از طریق رسانه ها و گوشزد کردن خطرات لبنیات فله می تواند خود به خود اقبال مردم به فروشگاه های لبنیات سنتی را کاهش دهد. بدیهی است وقتی مشتری برای خرید لبنیات سنتی کم شود و سطح نظارت ها هم گسترش پیدا کند، فروشگاه های لبنیات سنتی، محکوم به جمع کردن مغازه و اعلام ورشکستگی هستند.

این بیماری ها به جانتان می نشیند

به دلیل افزایش فله فروشی لبنیات و افزایش استقبال مردم از لبنیات فله، آمار ابتلا به تب مالت از حدود 16 هزار مورد در سال 89 به حدود 20 هزار مورد در سال 93 رسیده است.

عوارض قلبی، مغزی و آسیب هایی که به ستون فقرات وارد می شود، فقط یک چشمه از تبعات ناگوار تب مالت است که می تواند حتی تا پایان عمر نیز فرد مصرف کننده را درگیر کند.

ابتلا به بیماری‌های عفونی، سل گاوي، بروز بیماری های میکروبی و اسهال نیز از دیگر پیامدهای مصرف لبنیات سنتی و غیرپاستوریزه است که احتمال ابتلا به این بیماری های خطرناک برای هیچ فرد مصرف کننده لبنیات سنتی، صفر نیست.

انتهای پیام/135
https://qomnews.ir/vdccp4q1.2bq4o8laa2.html
نام شما
آدرس ايميل شما